【英國升學專題講座 — 哪條升學途徑最適合你?】
  • 日期
  • 時間
  • 主辦方
  • 講者
  • 地點

香港學生到英國升學主要有三大途徑,分別是入讀英國寄宿中學、入讀英國大學銜接課程或完成香港中學文憑考試(HKDSE)直接升讀英國大學,以下先簡單分享這三條途徑升讀英國大學的機會率及數據。

途徑1️⃣:根據2019年英國A-Level成績顯示,於英國私立寄宿學校就讀的考生中,獲取A*的平均比例為17.2%,全國的平均比例為7.8%,遠比英國全國的平均比例高出兩倍。

途徑2️⃣:英國頭30名的大學大部份都設有大學銜接課程,而且部份銜接率更高達85% – 95%。

途徑3️⃣:去年HKDSE全體考生約有5萬4千名,當中考獲5科5級的只有5.3%。

如果以升讀英國大學為目標的你,究竟那一條途徑才適合你?那一條途徑是你最有把握入到英國大學?

LinkedU 領優教育將於12月14日(六)詳細同家長及學生分析那一條升學途徑才是最適合你,每一條途徑的優點及缺點,適合中三或以上的家長學生參加!

講座重點內容:

🔸香港學制如何銜接英國學制 – 香港學制同英國學制係銜接上會有唔同,究竟中四或以上既學生可以銜接英國既咩課程?
🔸講解升讀英國大學三大途徑 – 詳細解釋三大升學途徑,包括 A Level 、銜接課程及HKDSE
🔸分析邊一條出路適合一種學生 – 唔同類型既學生適合既升學路向都唔同,邊一條升學路向先最適合同最能夠達到學生既目標?
🔸三大途徑對學生既利與弊 – 每條升學路向都有佢既好處既壞處,你又知唔知?
🔸每條途徑既申請程序及課程選擇 – A Level 有一年同兩年既課程,銜接課程有Foundation及International Year One,英國大學又有唔同既科目同選擇,究竟呢三個途徑既申請程序又係點?
🔸每條途徑既收生要求 – 唔同既課程既收生要求都唔同,你又清唔清楚?
🔸每條途徑既最佳申請時機 – 唔同課程既截止日期既都唔同,錯過左會點?
🔸分享過往每條途徑既學生成功例子 – 分享唔同學歷背景既升學例子

香港學制 vs. 英國學制

升讀英國大學三大途徑

英國升學全攻略 – 大學篇

英國升學,是不少學生及家長的夢想,也是云云海外國家中一個最熱門的升學選擇。然而,網絡上關於英國升學的資訊雖多,卻很大部份都是零碎的資料,往往不能協助學生做決定。我叫Adrian,畢業於University of Warwick,自中學時期便負笈英國留學,對當地的生活及學校都非常熟悉。

今天這篇文章,便是旨在整合各種資料,由升學途徑、報名程序、學費預算、聯招UCAS到簽證,為大家帶來一個最齊全,實用的英國升學攻略。

查看完整攻略

最新
講座